Inka Koponen: Pyhäinpäivän neulontataideteko


Tälle vuodenajalle tyypillinen luihin ja ytimiin- kylmyys kannustaa käpertymää koko päiväksi lämpöisiin vällyihin. Tänään se kuitenkin jäi vain haaveeksi, sillä oli aika suunnata jälleen kohti Ahjoa. Kolean sään mukanaan tuoma epämiellyttävyys sai kuitenkin väistyä varsin mielenkiintoisen performanssin tieltä. Vuorossa oli Akasha Pushpan järjestämä Pyhäinpäivän Neulonta-taideteko.

Neljän hengen joukkiomme järjestäytyi rinkiin ja pääsimme tutkailemaan Akashan mukanaan tuomia pussukoita. Jokainen pussi sisälsi suuren lankakerän ja puikot, ja suurimmasta pussista paljastui teos, jolle tänään neuloisimme jatkoa. Ennen vanhaan (Länsi?) Suomessa naiset ovat kokoontuneet rinkiin neulomaan yhdessä jotakin suurta, kuten villapaitaa. Tänään me pääsimme kokeilemaan samaa maton tekemisen muodossa.

Muistuteltuamme mieleen neulomisen salat ryhdyimme tositoimiin. Ensimmäiset puoli tuntia kilistelimme puikkoja Ahjon lämmössä, josta siirryimme ihmisten ilmoille eli puistoon, jonne suuntasimme kaikkine tuoleinemme ja pussukoinemme. Puikkojen kilistely jatkui seuraavat puoli tuntia sormet sinertäen, mutta kylmyydestä ei juuri välittänyt mukavan tekemisen aikana. Lopuksi päädyimme vielä Coffee Houseen, jossa teoksen lopettelu sujui mukavasti höyryävän teekupposen ääressä.

Koskaan aikaisemmin en ollut päässyt lähestymään tällaista taidemuotoa, joten kokemus oli hyvin erikoinen.Välillä melkein unohdin, että olen mukana taideperformanssissa. Tunnelma oli hyvin olohuonemainen ja rauhoittava ja välillä mietinkin, että miksei tätä tehdä enemmän. Tämä kokemus opetti myös, kuinka erilaisilla tavoilla taidetta voikaan tehdä.

Tähän kertaan liittyvä maalaukseni on yksinkertaisesti kuvaus mukavasta neulontahetkestä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti